Psicoteràpia breu basada en estudis científics
Psicoteràpia breu basada en estudis científics
La teràpia cognitiu conductual és un dels tractaments psicològics recomanats pel National Institute for Clinical Excellence (NICE) per a la depressió de qualsevol gravetat.
Malauradament, és un recurs escàs que no és estrany que únicament es proposi a aquelles persones amb una depressió que no han respost al tractament farmacològic o a aquells pacients que no volen prendre medicació o que no la poden tolerar pels efectes secundaris que els produeix.
D'altra banda, el nombre de casos en què s'efectua una veritable teràpia cognitiu conductual sembla ser molt baix (per a més informació vegi al nostre blog l'article "EL TRASTORN OBSESSIU COMPULSIU (TOC) NO ESTÀ REBENT EL TRACTAMENT ADEQUAT").
La teràpia cognitiu conductual de la depressió és exigent ja que requereix que la persona deprimida acudeixi a un determinat nombre de sessions i que realitzi treball per a casa. El compliment de les tasques per a casa és fonamental per tal que la teràpia cognitiva de la depressió tingui èxit. No obstant, els problemes per complir aquest requisit semblen ser més la norma que l'excepció.
El coneixement de les dificultats per seguir la teràpia cognitiu conductual de la depressió pot ajudar els metges a decidir si la teràpia cognitiu conductual de la depressió és el tractament adequat per a cada cas.
Rebre informació del metge sobre els requeriments de la teràpia cognitiu conductual pot ajudar al pacient a decidir amb coneixement de causa si és el moment adequat per iniciar-la. Tanmateix, facilita la vinculació al tractament i el compliment de prescripcions.
Un recent estudi amb pacients amb una depressió resistent al tractament farmacològic va avaluar els motius per a no iniciar o per abandonar la teràpia cognitiu conductual.
Mitjançant qüestionaris estructurats es va observar que la majoria de les raons per a no iniciar la teràpia cognitiu conductual es van relacionar amb dificultats per acudir a les sessions bé per falta de temps o per tenir altres compromisos, bé per l'horari o la localització de la teràpia.
Els pacients que van començar la teràpia cognitiu conductual però la van interrompre van adduir el mateix tipus de raons, però també van relacionar la interrupció de la teràpia amb altres motius més específics com que no els feia sentir millor, que els feia sentir confosos o que els suposava massa feina de llegir i escriure.
A continuació es van realitzar entrevistes en profunditat, que van mostrar altres dificultats amb la teràpia cognitiu conductual:
Les principals dificultats amb el treball per a casa es van referir als registres de pensaments i activitats que en teràpia cognitiu conductual s'utilitzen per a identificar i modificar els cercles viciosos de pensaments, emocions i conductes negatives.
Probablement, el mecanisme que millor expliqui les dificultats descrites anteriorment sigui el de l'evitació experiencial. Les persones amb depressió aprenen a evitar les situacions conflictives o estressants, incloent els pensaments dolorosos.
Aquest problema és fàcilment resoluble si la teràpia cognitiu conductual segueix un dels seus principis bàsics, la col·laboració entre el terapeuta i el pacient. Aquesta actitud de col·laboració hauria d'incloure la verificació contínua de la comprensió de les prescripcions i l'exploració regular de la presència de reaccions contraproduents al procediment terapèutic, incloent el comportament del terapeuta. No obstant, una de les dificultats més freqüents que van referir els pacients va ser la sensació de manca d'aquest nivell de col·laboració, el que va resultar especialment rellevant quan el terapeuta va ser percebut com a poc experimentat.
Maria Barnes, Sofie Sherlock, Laura Thomas, David Kessler, Willem Kuyken, Amanda Owen-Smith, Glyn Lewis, Nicola Wiles and Katrina Turner. No pain, no gain: Depressed clients’ experiences of cognitive behavioural therapy. British Journal of Clinical Psychology (2013), 52, 347–364.