Psicoteràpia breu basada en estudis científics

Superar les crisis d'angoixa (amb i sense agorafòbia)

Una crisi d'angoixa té tres característiques bàsiques:

    • S'acompanya de por i ansietat intensos.
    • Acostuma a aparèixer de manera sobtada.
    • Els símptomes més intensos solen durar un període breu de temps (encara que durant la crisi pugui semblar una eternitat i deixi una important sensació de malestar o esgotament un cop el pic agut ha passat).

Les crisis d'angoixa acostumen a anar acompanyades de la sensació que alguna cosa catastròfica ha de passar. Pot ser que pensi que morirà, que es tornarà boig, es desmaiarà, que perdrà el control de si mateix, etc. De fet, hi ha tants tipus de por com de persones que pateixen una crisi d'angoixa.

La crisi d'angoixa sembla "sorgir del no-res". És a dir, sol ser inesperada i no sembla estar relacionada amb cap desencadenant. No obstant, sovint és possible reconèixer situacions concretes o sensacions físiques (p.e., la sensació de sufocació, la taquicàrdia o la sensació d'ofec) que desencadenen l'aparició de la crisi d'angoixa.

Les crisis d'angoixa són molt comunes i no són un símptoma de cap malaltia mental greu. Existeixen estudis que indiquen que una de cada deu persones ha patit com a mínim una crisi d'angoixa al llarg de la seva vida.

Moltes persones pateixen vàries crisis d'angoixa breus que acaben desapareixent. En altres casos, les crisis d'angoixa causen problemes que es mantenen si no es fa un tractament adequat. Per desgràcia, potser pels prejudicis associats als problemes psicològics, moltes persones esperen anys abans de decidir-se a buscar ajuda professional i algunes no es decideixen a consultar mai.

APRENDRE MÉS

ENTENDER-LAS-CRISIS-DE-ANGUSTIA.pdf